ACI & Vaša Pošta

I ove godine, po drugi puta, ACI je u suradnji sa Zakladom Vaša pošta organizirao jedrenje za djecu – štićenike dječjih domova. Uz štićenike dječjih domova iz Primorsko-goranske županije, Pule i Karlovca, ugostili smo i štićenike Kuće svetog Josipa za nezbrinutu djecu iz Hrvatskog Leskovca.

Vesele i radoznale grupe mladih stizale su nam pomalo u jutarnjim satima u ACI marinu Opatija u Ičićima.

Skupljali smo se, preoblačili u „jedriličarske“ majice, marendali, slikali, sve uz veseli i razdragani smijeh i žamor mladih štićenika ali i donatora, sponzora, odgajatelja, udomitelja i posebno naše vedre sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova, Katarine Pišković, koja je dopratila štićenike Kuće svetog Josipa za nezbrinutu djecu iz Hrvatskog  Leskovca.

Lijepo je bilo vidjeti nasmijana lica mladih i osjetiti pozitivnu atmosferu koja se širila marinom, ali i pozitivni naboj i nestrpljenje za novim iskustvom jedrenja. Krenuli smo prema brodovima, jedrilicama naziva JOD 35, svjetski poznatim „jurilicama“ na kojima su dugi niz godina na regati ACI Match Race Cup jedrila najjača imena svjetskog jedrenja. Danas su te jedrilice bile u funkciji dobrote i humanosti. Šteta da brodovi ne mogu pričati…

I tako krenusmo… prvo malo na motor jer nije bilo vjetra pa pomalo prema pučini kako bismo uhvatili koji „reful“. Gasimo motore, dižemo jedra, lovimo vjetar… tišina… mir… spokoj… jedrilice lagano, lagano klize plavim prostranstvom… daleko smo od obale, civilizacija se samo nazire u daljini… Rijeka, Opatija, Ičići…

Na brodovima mir, potpuna tišina… pozitivan šok, rekli bi jedriličarski znalci.

A onda skiper zaviče: „pojla banda!, hvataj škotu, kacaj, kacaj!!! Prebacujte se na lijevu stranu, pazi glavu, paaazi glavuuu!!!“ Svi se ubrzano miču, prebacuju, preskaču bezbroj naoko zapletenih konopa, i prema naredbama skipera smještaju na drugi bok broda kako bi jedrilica opet lagano zaplovila i uhvatila vjetar u jedra. Uče skiperi djecu i kretanju po jedrilici, radu sa konopima, s vinčem, pažljivom kretanju po brodu, sigurnosti, posebno u vezi buma koji može lupiti glavu… svi pažljivo slušaju i rade što skiper kaže.

I tako jedrimo kvarnerskim akvatorijem naizmjenično se prebacujući s boka na bok broda kad god skiper radi manovru. Veselo je na brodovima, a nakon manovre svi se opet vraćamo uživanju u zvuku tišine.

Vrijeme je ručka, lagano se vraćamo prema  ACI marini u Ičićima. Skaču djeca i odrasli sad već hrabrije sa brodova na gatove, ponešto omamljeni suncem i morem pa je na gatu dosta tiho i mirno prvih par trenutaka. A onda eksplozija utisaka, komentara, smijeha, veselja, baš je lijepo! Svi, ali baš svi imaju osmjeh na licu.

Ručak protječe u smijehu i utiscima, zahvalama te se na kraju veselo rastajemo uz pozdrav: „Naravno, dogodine ponovno jedrimo!“

 

Više o Zakladi Vaša pošta:

 

U Republici Hrvatskoj u 30 dječjih domova odrastaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S obzirom na životne okolnosti, većina štićenika s navršenih 18 godina mora započeti samostalan život što im, bez pomoći društva i osiguranog zaposlenja, predstavlja velik izazov.

Hrvatska pošta je 2010. godine osnovala Zakladu „Vaša pošta“ kako bi takvoj djeci olakšala početak samostalnog života te im osigurala financijsku pomoć u tom zahtjevnom razdoblju.

ACI d.d. u ulozi sponzora Zaklade aktivno podržava ovu hvale vrijednu akciju Hrvatske pošte uplaćujući na ime djece police životnog osiguranja. Sakupljeni iznos štićenicima domova isplaćuje se kao svojevrsna renta u trenutku napuštanja doma kako bi mogli podmiriti osnove životne troškove do pronalaska zaposlenja.

ACI d.d. je do sada potpomogao petoro djece koja su odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi a koja su započela svoj životni put dalje sama.

ACI marine

Odaberi regiju:

Odaberi marinu:

Pregledaj marinu

ACI top novosti

Arhiva novosti