Otok Zlarin

Iz godine u godinu ovaj mali otočki dragulj nedaleko od Šibenika privlači sve više nautičara

Jedan od otočkih dragulja u šibenskome arhipelagu je i otok Zlarin. Otok je to poznat po lovcima na koralje i spužve, turizmu kojim se otočani bave od početka 20. stoljeća, najdužoj rivi u Hrvatskoj (131 metar) te prvoj turističkoj brošuri koju je Zlarin 1922. godine otisnuo upravo zahvaljujući razvijenome gospodarstvu i svojim sinovima mora.

Zimi na otoku živi tristotinjak stanovnika, ali od ožujka do listopada taj broj raste do gotovo dvije tisuće ljudi. Povijest ovoga otoka iznimno je bogata i burna, a dokumentirano je čak posljednjih devet stotina godina života na Zlarinu.

Sa oko 2.700 sunčanih sati godišnje, Zlarin je i jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu. Ljeti zabave i događanja na Zlarinu ne nedostaje jer se tijekom srpnja i kolovoza organiziraju izložbe, likovne kolonije, škola čakavštine, tradicionalna zlarinska fešta Srdelada, natjecanje u pripremanju brudeta Brudetijada, te brojne dječje likovne, glazbene i dramske radionice. Ljubitelji sedme umjetnosti na svoje će pak doći u Ljetnom kinu. Uz obalu otoka nalazi se prvorazredna ronilačka atrakcija – ostaci antičkog brodoloma iz prvoga stoljeća pa ni roniocima uzbuđenja neće nedostajati.

Zahvaljujući činjenici da je ovo jedan od rijetkih otoka na kojima automobilima nije dopušten pristup, Zlarin uistinu živi turistički slogan Hrvatske – Mediteran kakav je nekad bio – i zbog toga je jedna od omiljenih tranzitnih stanica sve brojnije nautičke obitelji.

Crveni koralj zaštitni je znak otoka. Na Zlarinu vjeruju u njegovu čarobnu moć i pripisuju mu ljekovita svojstva za liječenje anemije, bolesti krvotoka, infekcije i neplodnosti. Najviše se pak uvriježilo mišljenje da crveni koralj štiti trudnice i nerođeno dijete od bolesti, zaraze i uroka.

Zlarin se nalazi u neposrednoj blizini grada Šibenika, a s njim, gradom Vodice kao i drugim obližnjim otocima povezan je brodovima koji voze nekoliko puta dnevno.

ACI marine

Odaberi regiju:

Odaberi marinu:

Pregledaj marinu

ACI top novosti

Arhiva novosti